به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد شامگاه سه شنبه ۲۵ مهرماه ۱۴۰۲ با اعضای هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه های کشور، که در همایش بینالمللی «کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک» شرکت داشتند، در کتابخانه مرکزی امام خمینی (قدس سره) مشهد دیدار و گفتگو کرد.
مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در این نشست با اشاره به جنایتهای رژیم صهیونیستی در فلسطین گفت: حوادث این روزهای غزه دل هر انسانی را به درد میآورد. این فضا فارغ از موضوع سیاسی، بعد انسانی بسیار دردناکی دارد.
وی ضمن قدردانی از حضور استادان در این همایش عنوان کرد: ما نیازمند گفتگو هستیم و باید راههای حرف زدن با یکدیگر را تمرین کنیم. باید اثرگذاری را بپذیریم و بتوانیم در این فضا پیش برویم. از این فضا کمی دوریم، هم در دانشگاهها و هم در حوزه اجرا این تعاملات پیشبرنده و سازنده درست شکل نگرفته است.
وی با تصریح اینکه کتابخانههای عمومی به سمت فضای گفتگو در حرکت است، گفت: مبنای این جلسات و این گردهمایی با اساتید رسیدن به این راه تعامل مشترک است.
رئیس همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک تصریح کرد: موضوع کسبوکارهای کوچک برای کتابخانههای عمومی موضوع جدیدی است و وقتی موضوع جدیدی مطرح میشود نکات مثبت و نواقصی دارد. تأکید ما بر این است که نتایج این همایش را دنبال کنیم تا در سالهای آینده دستاوردهای این همایش در کتابخانههای عمومی نمود پیدا کند.
رمضانی در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه کتاب و کتابخانههای عمومی در جامعه ما مسئله و دغدغه نیست، تأکید کرد: تلاش مجموعه مدیریتی نهاد بر این است که کتاب مسئله جامعه شود. اینکه وزیر فرهنگ و دیگر وزرا و رئیس دولت نسبت به این موضوع حساس باشند، از اولویتهای ماست؛ باید به این نقطه برسیم تا بتوانیم مسائل و مشکلات کتابخانههای عمومی را حل کنیم.
وی افزود: بسیاری از نکاتی که اساتید در نشستهای مختلف مطرح میکنند، هماکنون در کتابخانههای عمومی در دست اجراست که باید اطلاعرسانی بیشتری در مورد آن صورت بگیرد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با تأکید بر اینکه به دنبال تبدیل کردن کتابخانهها به بنگاه اقتصادی نیستیم، گفت: در حوزه کسبوکار از هیچ کدام از رسالتهای کتابخانه عمومی عبور نخواهیم کرد. کتابخانههای عمومی پیگیر همکاری با حوزههای گوناگون است تا بتواند آموزشهای لازم و مورد نیاز مردم را ارائه کند. کتابخانهها به دنبال رقابت با مدرسین و بخش خصوصی نیستند.
وی با بیان اینکه کتابخانه مرکزی امام خمینی(قدس سره) مشهد اولین کتابخانهای است که به شیوه جدید تجهیز شد و خدمات گستردهای را ارائه میدهد، افزود: این کتابخانه بعد از ۲۵ سال به بهرهبرداری رسید و تلاش کردیم یک مجموعه فرهنگی-هنری در این کتابخانه طراحی کنیم و خدمات متنوع و متعدد به مخاطبان ارائه شود.
رمضانی کتابخانههای عمومی را «مراکز فرهنگی-اجتماعی با هسته کتاب» در راستای اطلاعرسانی توصیف کرد و گفت: فعالیتها و آموزشهای ما مبتنی بر کتاب است. در حوزه کسبوکارهای کوچک برنامه کتابخانههای عمومی ارائه آموزش به عموم مردم است تا در گام بعد آموزشدیدگان با افزایش سواد اقتصادی از فرصت کتابخانههای بزرگ استفاده کنند.
دبیرکل نهاد با تصریح اینکه همه خدمات را در چارچوب فعالیت کتابخانه تعریف میکنیم، گفت: با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال ایجاد طرحی برای ارتباط کتابخانههای عمومی با مدارس هستیم. رده پرفروش و پرامانت کتاب، در حوزه کودک و نوجوان است اما کودک با ورود به مدرسه از کتاب دور میشود. باید گردش اطلاعاتی بین مدارس و کتابخانهها شکل بگیرد؛ راه حل مسئله کتابخوانی راهاندازی زنگ کتابخوانی در مدارس است.
مهدی رمضانی با تصریح اینکه ذائقه مردم در حوزه کتابخوانی در حال تغییر است، گفت: مهمترین مسئله ما در موضوع کتابخانه الکترونیک، مسئله قانونی حقوق بهرهبرداری از این موضوع است؛ دانشگاه میتواند در حل این مشکل راهگشا باشد.
وی همچنین گفت: در حوزه سلامت موضوع را در سطح کلان پیگیری کردهایم و تفاهمنامهای بین وزارت فرهنگ و وزارت بهداشت تدوین شده است که بر اساس آن میتوان از ظرفیت ۱۸ هزار خانه بهداشت در سراسر کشور برای ترویج کتابخوانی استفاده کرد.
عضو شورای فرهنگ عمومی با بیان اینکه تجربه نشان میدهد هر جا فارغ از واقعیتهای جامعه تصمیم گرفتیم اثرگذار نبودهایم، گفت: این همایش و دیگر رویدادهای کتابخانههای عمومی با هدف شناخت جامعه و نیازهای آن طراحی و اجرا میشود. ما به جامعه نیاز داریم و نیاز جامعه هم برای ما اهمیت دارد.
رمضانی افزود: کتابخانههای عمومی در تمامی کشورهای پیشرفته دنیا نه تنها در حوزه کسبوکارهای کوچک، بلکه در بسیاری از حوزههای زندگی روزمره فعال هستند و رویدادهای دیگری نیز در کتابخانههای عمومی رقم میخورد.
ارسال نظر